<< Блог
Тракийски Хляб 31/08/2023

Хляба с квас

Във фирма Тракийски хляб винаги сме били страстни към запазването на традиционните пекарски техники и споделянето им с нашите клиенти. Едно такова умение е правенето на хляб с квас, древна техника, която произвежда хляб с уникална текстура и вкус. В тази публикация в блога ще изследваме света на хляба с квас, ще обсъдим процеса на ферментация и ще споделим някои съвети как да направите свой собствен хляб с квас у дома.

Хляб с квас

История на хляба с квас

Хлябът с квас е един от най-старите методи за приготвяне на хляб, датиращ отпреди хиляди години. Смята се, че е възникнал в Близкия изток, където древните цивилизации са използвали дива мая, присъстваща във въздуха, за да втасват своите хлябове. С течение на времето процесът на ферментация е усъвършенстван и квасът се превръща в основен инструмент в пекарството.

Процесът на ферментация

Процесът на ферментация е това, което придава на хляба с квас неговия отличителен вкус и текстура. Квасът е смес от вода и брашно, която съдържа естествено срещащи се дрожди и млечнокисели бактерии. Докато тези микроорганизми взаимодействат с въглехидратите в брашното, те произвеждат въглероден диоксид, който кара тестото да бухне, и различни киселини, които придават на хляба неговия характерен вкус.

Процесът на ферментация обикновено отнема 24 часа или повече, в зависимост от температурата и вида на използваната мая. През това време тестото се оставя да втасва, докато достигне оптимално ниво на активност на кваса, след което се оформя и изпича, за да се получи готовия хляб.

Съвети за приготвяне на хляб с квас у дома

Ако сте любопитни да опитате да направите свой собствен хляб с квас у дома, ето няколко съвета, които да ви помогнат по пътя:

  1. Започнете с активен квас: Ако нямате активен квас, можете да го получите от приятел или да го закупите онлайн. Уверете се, че вашият квас е здрав и активен, преди да започнете да печете.
  2. Изберете правилните съставки: Използвайте висококачествено брашно, за предпочитане такова, което е специално предназначено за хляб с квас. Също така помислете за добавяне на сол, захар и други аромати според вашите предпочитания.
  3. Следвайте график за хранене: Квасът изисква редовно хранене, за да остане активен. Следвайте график, който включва хранене на кваса на всеки 12 часа, като се уверите, че винаги има достатъчно течност, за да покрие брашното.
  4. Оставете кваса да почине: След като квасът стане активен, оставете го да почине за няколко часа или дори цяла нощ, преди да го използвате за печене. Това позволява на дрождите и млечнокиселите бактерии да достигнат пикова активност.
  5. Експериментирайте с техниките за печене: Има различни методи за печене на хляб с квас, включително използване на съд за печене, чугунен тиган или директно върху камък. Експериментирайте с различни техники, за да намерите този, който работи най-добре за вас.

В Тракийски хляб ценим магията на хляба с квас и се гордеем с това, че поддържаме тази вековна традиция жива. Независимо дали избирате да направите свой собствен хляб с квас у дома или да се насладите на нашия готов продукт, ние вярваме, че вкусът и текстурата на хляба с квас са несравними. Така че защо да не опитате и да изпитате удоволствието от този древен метод на печене сами?